Stará mama budem Ťa ľubiť navždy!

19.11.2014 19:17

Láska k ľudom môže byť večná!

 Asi každý z nás má v okolí človeka, ktorý je o dosť starší. Teraz si spomente na vašu starú mamu. Každý z nás vie, že starých ľudí si máme ctiť a chrániť. Dnes je, ale doba iná, berieme ich ako malé deti. Zabúdame, že nám niekedy boli prísnou autoritou, že nás chránili pred zlom sveta, že nás držali za ruku a naše prvé kroky boli  aj vďaka nim. 

Báli sa ak sme vykročili sami do sveta, učili nás variť ich tajné recepty, rozprávali nám tie najkrajšie rozprávky na svete podľa ich fantázie, vyrobili nám z dreva drevené hračky, potajme nám kupovali sladkosti,  hračky darované  prácou ich rúk boli to najkrajšie čo sme mohli dostať, varili nám bylinkové čaje a prikladali na rany, nepoznali tak lieky ako my, nemali prístup na google, a aj tak nám  vždy vedeli pomôcť, o to viac boli s nami, viac sa schádzali, rozprávali a úprimne smiali. Ak sa pozriem na môjho jediného dedka vidím knihu, vidím múdrosť, vidím prežitý a poučený život. Vidím jeho starecké ruky, ktoré každý deň pracovali okrem nedele, vidím na tvári strašne veľa vrások. 

 

Viete prečo majú starí ľudia takú tvár? 

Lebo ich tvár značí ich životnú cestu, mladí ju ešte nemajú "prechodenú", preto majú také bezstarostné tváre, ešte si prešli len kúsoček cesty, ešte by nemali poučovať. Trávime s našimi starými rodičmi toľko času koľko si zaslúžia, vážime si ich životné rady, počúvame ich aj, keď rozprávajú niekedy dookola to isté? Oni mali trpezlivosť ak nás viedli k prvým krokom, keď sme spadli, nevzdávali sa a obetovali naše pády za ich trpezlivosť. 

Máme ju aj my pre nich? Zvláštne, každý z nás má doma, alebo v blízkom okolí takú vzácnosť, takú veľkú encyklopédiu života a veľmi často v dnešnom uponáhľanom svete na to zabúdame a rady života hľadáme bezcieľne. Niekedy sa vzdáme skôr , lebo viac premýšľame ako konáme. Niekedy nepočúvame,alebo nechceme počúvať. Škoda.

Ak by moja starká ešte žila...častejšie by som ju počúvala a viac objímala, mala by som veľa trpezlivosti, viac času, viac lásky...ak by ešte žila...

Tvoja stará mama slávi krásnych 80 rôčkov. Ktorý kabátik by si si zvolila k šatám ty? :-) 

 

autor: Iwelline

koláž vytvorenou mnou cez polyvore.com 

Kontakt

V prípade otázok, spolupráce, alebo len tak mi napíšte na: kontakt@svetmodernejzeny.sk

 

 

Vyhrala som krásne 5 miesto a nominovaných z tejto kategórie bolo až 116 blogov. Veľké ĎAKUJEM !